Investitiile bancilor in produse tehnologice bancare de ultima generatie nu se justifica daca e sa luam ca referinta paginile web ale acestora. Mai precis, in majoritatea cazurilor nu este specificata nici o dobanda pentru produsele de creditare, si, cu atat mai putin specificatii, fie ele si orientative, despre dobanda anuala efectiva (DAE). Saptamana trecuta a intrat in vigoare Legea creditului de consum, act ce obliga bancile sa afiseze, in orice spatiu publicitar, alaturi de dobanda de baza, pe cea anuala efectiva.
In schimb, bancile prefera sa-si foloseasca site-urile ca mijloace ieftine de promovare a produselor si adesea fara detalii care sa intereseze un client serios.
Toate bancile si-au facut insa calculele privind DAE.
Rezultatele obtinute chiar de expertii lor arata dobanzi efective cu multe procente mai mari decat cele "afisate".
Société Générale anunta, BRD nu
Pe site-ul BRD, spre exemplu, nu se regaseste inca nici o informatie despre DAE. Prin comparatie, pe pagina web a actionarului majoritar francez Société Générale apar, subliniate, informatii despre "dobanda globala efectiva", chiar daca aceasta a fost legiferata in Franta in 2002.
Si totusi, DAE este calculata la BRD. Desi a fost una dintre cele mai vehemente voci impotriva aplicarii Legii creditului de consum, BRD s-a conformat inca din ziua in care aceasta a intrat in vigoare.
Calculul bancii a scos la iveala o dobanda efectiva cu mai multe procente peste cea de baza. Astfel, pentru un credit de 120 de milioane de lei, platibil in rate lunare egale, cu dobanda variabila de 28% pe an, acordat pe 48 de luni, dobanda anuala efectiva este de 35,2%, ne-a declarat Traian Traicu, purtatorul de cuvant al bancii.
Pentru un credit de 3.000 de euro, platibil in rate lunare egale, cu dobanda variabila de 9,9% pe an, acordat pe 48 de luni, DAE este de