Reprezentantii firmelor de profil anticipeaza o criza de produse de lemn pentru industriile prelucratoare, avand in vedere ca aproximativ 40% din masa lemnoasa ofertata in toamna a ramas neadjudecata
Preturile de adjudecare a masei lemnoase au crescut, la licitatiile din perioada noiembrie-decembrie 2004, cu aproximativ 60% fata de nivelurile din 2003, dupa majorarea preturilor de pornire de catre Romsilva, se arata intr-un comunicat al asociatiilor patronale din industria lemnului. Cresterile de preturi aplicate de Regia Nationala a Padurilor au totalizat 85% pe parcursul anului trecut, se precizeaza in comunicatul transmis de Asociatia Forestierilor din Romania (ASFOR), Asociatia Producatorilor de Stratificate din Lemn din Romania (APSLR), Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) si Patronatul din Industria de Celuloza si Hartie (ROMPAP).
Prima majorare a pretului mediu de pornire pentru masa lemnoasa a avut loc in luna februarie 2004, cand Romsilva a modificat pretul de la 299.250 lei pe metru cub la 461.368 lei pe metru cub.
Pretul a mai fost majorat, in luna octombrie, de la 461.368 lei pe metru cub la 553.642 lei pe metru cub. Reprezentantii firmelor de profil anticipeaza o criza de produse de lemn pentru industriile prelucratoare, avand in vedere ca aproximativ 40% din masa lemnoasa ofertata in toamna a ramas neadjudecata. "Aceasta scumpire, dublata de lipsa lemnului pentru industriile prelucratoare, va atrage inevitabil majorarea preturilor la toate produsele pe baza de lemn, care se va reflecta in cursul anului 2005", se mai arata in comunicat.
Conducerile celor patru asociatii sustin ca majorarea preturilor la masa lemnoasa genereaza dificultati majore firmelor care activeaza in domeniu, care au inregistrat, anul trecut, pierderi provocate de majorarea pretului la PAL, variatia cursului leu - euro si lipsa materie