De la inceputul acestui an, romanii au cota unica de impozitare, de 16%. Ceea ce in urma cu cateva luni era doar subiect de disputa, pentru ca apoi sa dispara sub calcaiul necrutator al lui Ion Iliescu, a devenit acum impozitul pe care il regaseste pe "fluturas" orice roman platitor de taxe. Primele efecte vor fi vizibile inca din aceasta luna sau cel mai tarziu din februarie.
Orice salariat care lucreaza "la vedere" va ramane cu mai multi bani in buzunar - de la cateva zeci de mii de lei la cateva milioane bune. La fel de repede se va simti si impactul asupra bugetului, unde incasarile se vor reduce cu cateva mii de miliarde in fiecare luna. Asta si ca urmare a reducerii, tot de la 1 ianuarie, a impozitului pe profit de la 25% la 16%.
Pe termen mediu, lucrurile devin ceva mai complicate. Optimistii se asteapta ca in vreo sase luni sa apara si primele efecte pozitive. Guvernul spera ca reducerea fiscalitatii sa determine iesirea la suprafata a celor care pana acum preferau sa plateasca angajatii "la negru", invocand impozitele prea mari pe care trebuiau sa le plateasca.
De asemenea, mizeaza si pe faptul ca, devenita competitiva din punct de vedere al fiscalitatii, Romania va castiga in competitia cu tarile din jur in atragerea de investitii straine. Mai multi investitori platitori de taxe, atat autohtoni, cat si straini, ar putea asigura gura de oxigen necesara bugetului dupa "dusul rece" al cotei unice. Numai ca lucrurile nu stau atat de simplu.
In continuare, cei care prefera economia subterana ca mediu de afaceri vor invoca fiscalitatea covarsitoare pe forta de munca, avand in vedere ca s-au pastrat la acelasi nivel, printre cele mai ridicate din regiune, contributiile la asigurarile sociale.
In aceste conditii, este posibil ca mana de ajutor intinsa guvernului sa vina chiar din partea salariatilor care a