Ministerul Finantelor a stabilit nivelul deducerilor personale de impozit care se acorda de la 1 ianuarie in functie de venitul lunar brut si de numarul de persoane aflate in intretinerea contribuabilului. Astfel, angajatii care au un venit de pana la 10 mil. lei lunar, beneficiaza de deduceri ce variaza intre 2,5 mil. lei si 6,5 mil. lei. De asemenea, pentru contribuabilii care au un venit lunar brut de peste 10 mil. lei, dar care nu depaseste 30 mil. lei, deducerile personale se situeaza intre 6,5 mil. lei si 100.000 lei. Cei ale caror venituri sunt mai mari de 30 mil. lei, nu beneficiaza de deduceri, indiferent de numarul persoanelor in intretinere. Deducerile se acorda doar pentru veniturile din salarii unde contribuabilul are functia de baza.
Reuters: Momentul ales pentru a introduce cota unica este riscant
Guvernul roman a ales pentru introducerea cotei unice de impozitare un moment care coincide cu schimbari importante ale politicilor economice, astfel incat implementarea acestei decizii se va dovedi mai dificila decat pentru alte state din fostul bloc comunist, comenteaza Reuters.
State precum Rusia, Ucraina si Slovacia au reusit cu succes sa inlocuiasca vechiul sistem al impozitarii progresive cu cota unica.
Multi analisti sunt insa ingrijorati ca in cazul Romaniei momentul ales pentru implementarea acestui regim fiscal ar putea fi nepotrivit. Temerile analistilor sunt legate de posibilitatea ca micsorarea impozitelor sa mareasca ritmul de crestere economica, de peste 8% in 2004, pana la un nivel greu de tinut sub control.
Noul guvern a prezentat cota unica drept principala masura a programului sau economic si a aratat ca beneficiile sale vor depasi cu mult dificultatile create, pe termen scurt, de scaderea veniturilor bugetare.
Totusi, FMI sustine ca in cazul Rom