Ministerul Finantelor Publice (MFP)
si-a propus sa introduca, la inceputul acestui an, anumite norme care ar trebui sa aiba rolul de a atrage investitori pe piata imobiliara. Sub numele de "taxare inversa" exista, in cadrul regimului simplificat de TVA pentru anumite bunuri, adoptat de MFP, un proiect care permite cumparatorului de proprietati imobiliare sa nu plateasca TVA, cu toate ca acesta este facturat de vanzator. Noile norme nu se aplica decat in cazul societatilor comerciale, ceea ce face sa nu existe nici un fel de impact asupra persoanelor fizice pe aceasta piata. Taxarea inversa, introdusa de la inceputul acestui an, se vrea a fi o facilitate pentru cumparatorii de pe piata imobiliara. Incurajati de previziunile optimiste ale expertilor in domeniu, care afirma ca in perioada urmatoare piata imobiliarelor va "exploda" sub auspiciile integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, autoritatile s-au gandit sa profite de pe urma acestui moment si sa stimuleze si mai mult investitorii in imobiliare.
Proiectul MFP reprezinta un fel de scutire de TVA confuza, din care agentii economici prezenti pe piata imobiliara nu inteleg nimic, si despre care majoritatea cred ca nu va avea nici un fel de impact in acest sector. Astfel, daca doua societati comerciale incheie un contract de vanzare-cumparare a unei cladiri, vanzatorul trece pe factura si TVA-ul, insa cumparatorul nu plateste aceasta taxa.
Este vorba, practic, despre o compensare intre doi agenti economici, in care statul nu are nici un rol. Cladirea poate fi, apoi, revanduta catre orice alta persoana juridica, iar cumparatorul nu va plati acel TVA decat in cazul in care vinde proprietatea unei persoane fizice sau unui ONG neplatitor de TVA. “Curierul national” a solicitat Ministerului Finantelor Publice cateva lamuriri legate de acest subiect. Institutia nu a raspuns solicitarii noastre pana la i