Pentru o delimitare confortabila a zonelor si pentru capacitarea cu toate dotarile necesare, mobilierul va fi ales cu grija, astfel incit sa satisfaca si cerintele de moment, precum si nevoile de perspectiva imediata. Pe masura ce copilul creste, necesitatile lui se modifica, in special in ceea ce priveste capacitatea de depozitare a compartimentelor pentru rechizite si carti.
Amplasarea pe colt, solutia optima
Pentru ca micutul sa se poata concentra la rezolvarea temelor, locul pentru studiu se amenajeaza intr-un colt protejat al camerei (nu in raza de manevrare a usii, nu in spatiul de joaca sau in dreptul televizorului). Este recomandata plasarea biroului in apropierea ferestrei pentru a beneficia de iluminarea naturala; bratul copilului nu trebuie sa umbreasca ceea ce este in cimpul lui vizual - unui copil dreptaci lumina trebuie sa-i vina din stinga, iar unui stingaci, din dreapta. Totodata, masa de studiu trebuie sa fie bine luminata dintr-o sursa proprie - lampa cu picior reglabil, de preferinta. Inaltime si inclinatie reglabile este bine sa aiba si pupitrul scolarului mic - piesa realizata la comanda in ateliere specializate, conform necesitatilor individuale. Pupitrul trebuie sa fie stabil si cu o inaltime a blatului astfel incit coatele copilului sa se sprijine comod, iar picioarele sa atinga podeaua. Scaunul potrivit este unul de lucru, cu sezut si spatar reglabile, eventual avind picioare echipate cu role.
Computerul, devenit un obiect foarte familiar, trebuie sa aiba suficient spatiu de amplasare, astfel incit sa se asigure distanta de 50-70 cm intre monitor si ochii utilizatorului. Pentru tastatura se obisnuieste alocarea unui miniblat independent, retractabil pe sine, imediat sub pupitru. Utilizarea computerului presupune si folosirea unor piese de depozitare speciale cum ar fi: suporturile pentru unitatea centrala, pen