Interviu cu prof. univ. Mircea Miclea - ministrul Educatiei - Am putea spune ca ati inceput cu un succes, daca ati rezolvat problema salariilor celor din cercetare. Salariile sunt o problema majora a invatamantului romanesc. Aveti rezolvarea ei?
- Am cerut Departamentului buget-finante sa-mi arate care este impactul reducerii impozitarii asupra salariilor nete si avem deja o prima estimare: cresterile de salarii nete vor fi intre aproximativ 35.000 de lei si 4,8 milioane lei, sigur, diferentiate in functie de marimea salariului. Asta, fara a include deducerile personale. Sumele trebuie luate cu aproximatie, dar deja este o chestiune spre binele salariilor din invatamant. Finantarea se face nu numai prin salarii, ci si prin oportunitati de dezvoltare profesionala. O sa am o intalnire cu directiile ce gestioneaza diverse fonduri si programe pentru perfectionarea personalului didactic, pentru ca avem nevoie, in momentul de fata, de un program unitar si coerent la care sa adunam toate resursele care sunt risipite si nu produc efecte.
Cand il vom avea, cu aceste resurse vom finanta oportunitati de dezvoltare profesionala, adica vor fi cursuri gratuite de formare profesionala a profesorilor. Profesorii trebuie sa inteleaga ca aceste gratuitati costa totusi. Finantam invatamantul nu numai prin salarii, ci si prin oferirea de oportunitati.
- Este o viziune noua. Veti respecta protocoalele semnate pentru marirea salariilor in 2005?
- Cresterea de salariu brut va fi intre 12-17%, iar 45% din ea se va acorda in prima parte a intervalului. Aici este o problema legata si de modul in care se vor incasa veniturile la bugetele locale. Sunt adeptul cresterii salariilor cadrelor didactice, dar trebuie crescute in functie de merite.
- Avem gradatia de merit si salariul de merit. Intentionati sa schimbati metodologia acordarii acestora?
- Exis