"Sunt hotarat sa fac o schimbare in politica externa romaneasca pentru ca Romania s-a limitat in ultimii zece ani la doua obiective de politica externa: integrarea in NATO si integrarea in UE, ceea ce este prea putin. Romania a ratat nepermis doua obiective: solutionarea problemei Transnistriei si implicarea la sud de Dunare in fosta Iugoslavie".
Declaratiile facute de presedintele Traian Basescu dau directia noii politici externe a Romaniei. Cum mandatul presedintelui are cinci ani, cu posibilitatea de innoire pe alti cinci, ar trebui sa ne asteptam in urmatorul deceniu ca Bucurestiul sa-si intoarca fata de la Vest catre Est.
Presedintele a oferit chiar detalii complete vizavi de modul de actiune: "Diplomatii romani vor trebui sa inteleaga ca e placut sa zbori la Washington, Bruxelles, Paris sau Berlin, dar trebuie sa ia drumul spre Tbilisi, Kiev, Chisinau, acolo unde Romania poate sa atraga, poate sa-si faca prieteni, aliati, sa devina factor de stabilitate in zona Marii Negre", a spus Traian Basescu.
In ceea ce priveste "axa" Washington-Londra-Bucuresti, presedintele a apreciat ca "nici o tara din UE nu are ca prioritate consolidarea pozitiei Romaniei la Marea Neagra", si ca "doar SUA sunt interesate de acest lucru, si Romania va gasi sprijin in acest sens in Statele Unite".
Nu este deloc clar de ce Romania ar avea nevoie de o consolidare speciala la Marea Neagra, de ce ar trebui sa devina buricul acesteia, un fel de far calauzitor care sa opreasca razboiul din Transnistria, sa occidentalizeze Ucraina, sa stopeze conflictul din Nagorno-Karabah si, cine stie, poate chiar sa-i crestineze pe turci.
Inainte de a face din Marea Neagra un fel de mare nostrum romaneasca, presedintele Basescu ar trebui sa aiba in vedere locul tarii pe scena internationala de la prabusirea comunismului incoace. Astfel, indeplinire