Mircea A. Diaconu, Studii şi documente bucovinene, Iaşi, Ed. Timpul, 2004. 208 pag.
Mircea A. Diaconu a ajuns specialistul numărul 1 în istoria literaturii române din Bucovina. Volumul recent apărut aduce (din nou) în prim-plan scriitori ca Traian Chelariu, Iulian Vesper şi Mircea Streinul. Studiile despre viaţa şi opera lor se bazează pe o documentaţie bogată şi pe capacitatea de a sistematiza şi interpreta, cu perspicacitate şi răbdare, informaţiile. Mircea A. Diaconu nu se grăbeşte indecent, ca alţi cercetători din generaţia sa, nu caută interpretări neapărat spectaculoase. Dar tocmai de aceea studiile sale inspiră încredere şi captivează, ca operaţiile de aducere la suprafaţă din adâncul mării a unor nave scufundate de multă vreme.
Indira Spătaru, Sălbaticul anotimp, prefaţă de Ioan Holban, Botoşani, Ed. Axa, 2004 (versuri). 70 pag.
Poezie fantezistă, plină de giumbuşlucuri şi ghiduşii. Autoarea (aflată la a cincea carte) se joacă la nesfârşit, uneori inteligent, alteori pueril. Ea modelează şi remodelează realitatea capricios, ca pe o plastilină colorată:
"Doamna de la trei/ un caşalot ţinea/ în cadă/ clandestin/ într-o secundă cetaceul/ izbi şi scufundă/ terasa şi nivelul patru/ ateriză surprins domnul de sus/ iar căţeluşa lui se smiorcăia/ printre papucii de casă/ ai doamnei de la trei/ se plictisea de moarte cetaceul/ prin spuma căzii/ încăierări cu alţi masculi gheboşi visa/ şi-n altă zi mai mohorâtă/ trase dopul de lanţ/ şi spre oceanul năzuinţei lui/ se strecură cu tot cu apă." (Rarităţi).
Şerban Foarţă, Honoroficabilitudinitatibus, Timişoara, Ed. Brumar, 2004 (publicistică). 240 pag.
Volumul cuprinde articole publicate de Şerban Foarţă într-un săptămânal din Timişoara, Focus Vest, în perioada 3 mai 2002 - 2 iuli