Printre obiectivele incluse in programul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana se inscrie si introducerea sistemului 112 pentru apeluri telefonice de urgenta. Conform Hotararii de Guvern Printre obiectivele incluse in programul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana se inscrie si introducerea sistemului 112 pentru apeluri telefonice de urgenta. Conform Hotararii de Guvern 227/2003, autoritatea desemnata pentru instalarea, operarea si intretinerea sistemului national 112 este Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), condus de generalul-locotenent inginer Tudor Tanase. Actualul director a fost numit la conducerea STS in februarie 2001. Ultima avansare militara, de la general in rezerva cu doua stele la general activ cu trei stele, i-a acordat-o presedintele Ion Iliescu, in decembrie 2004. Acum cateva zile, pe biroul generalului Tanase era asezata, la vedere, fotografia premierului Tariceanu, iar poza presedintelui Basescu urma sa i se alature. Presedintele Basescu anunta recent ca, dintre toti sefii serviciilor speciale, doar unul singur va fi mentinut in functie.
- In ce zone ale Romaniei functioneaza acum sistemul telefonic 112 si cand va fi el generalizat la nivel national?
- In prezent, sistemul functioneaza in 30 de judete. Chiar in aceasta luna va fi dat in folosinta in judetele Satu Mare, Bistrita-Nasaud, Gorj, Mehedinti si Valcea, iar in luna februarie in Olt, Caras-Severin, Tulcea, Hunedoara si Mures.
- Ce institutii pot fi contactate prin sistemul telefonic 112?
- In prezent sunt conectate Politia, Pompierii si Ambulanta. Pe baza unui act aditional la contract, vor mai fi conectate Jandarmeria, Protectia Civila si serviciul Antitero.
- Ambulanta este o institutie civila. Politia a fost demilitarizata, iar Pompierii vor fi si ei demilitarizati. De ce de administrarea sistemului 112 se ocupa o institutie militara?