O mancare aromata, bine condimentata este o mancare gustoasa. Nimeni nu poate nega acest lucru. Fara aroma mirodeniilor, cu siguranta mancarea nu ar mai avea aceeasi savoare. Ce gust ar avea vinul fiert fara cuisoare sau laptele fara mirosul de scortisoara?
MARA RADUCANU
GUST. Condimentele stimuleaza apetitul si accentueaza savoarea alimentelor Nu se poate inchipui o masa deosebita fara mirodenii. Fiecare gospodina are in camara, adesea fara sa stie, o adevarata farmacie. Pentru cei mai multi dintre noi, principalul rol al mirodeniilor este acela de aromatizare si condimentare a preparatelor culinare, starnind pofta de mancare. Insa, dincolo de acest lucru, fiecare condiment are ceva aparte, care folosit cu arta poate vindeca diverse boli, avand o serie de efecte terapeutice.
ISTORIE. La fel ca toate celelalte lucruri, si mirodeniile au o istorie a lor. Acestea au venit secole la rand din Asia, fiind aduse de caravane prin desertul Gobi pana in India. De aici mirodeniile erau vandute negustorilor, care le raspandeau la randul lor in tarile din jurul Mediteranei. Deoarece prezenta mirodeniilor invaluia totul intr-o aura de mister, negustorii isi permiteau sa ceara un pret foarte mare in schimbul lor. Din cauza acestui lucru, doar oamenii bogati erau cei care si le puteau procura, mirodeniile devenind astfel simbolul bogatiei.
FLACARI. In fiecare fel de mancare regasim cate ceva din savoarea specifica condimentelor. Fie ca folosim piperul, chimenul, scortisoara, nucsoara sau dafinul mancarea va capata cu totul un alt gust. Piperul este una dintre cele mai importante mirodenii, fiind denumit si regele neincoronat al condimentelor. In toata lumea sunt consumate anual tone de piper, de diferite feluri, negru, alb, cu bobul lung sau rosu. Adaugat in mancare, in special pe timp de iarna, piperul negru este un adevarat elixir ce pu