Angela Pasca nu are varsta. Are numai un noian de amintiri care au supravietuit gratie luminii si iubirii ce i-au insotit fiecare gand in drumurile sale, in fata sevaletului, in intimitatea creatiei - vreme de peste sase decenii. Pentru pictorita dublata de poeta - intrata in al noualea deceniu de viata - lumea, natura si oamenii continua sa intre intre ramele tablourilor sale cu aceeasi somptuozitate fireasca si mai ales cu misterul ce le invaluie. A trait si traieste prin puterea visului devenit realitate de a darui tuturor bucuria culorii. Pentru sine, aproape singura ratiune de a exista.
Galeria Artelor a Cercului Militar National a deschis luni seara o expozitie de pictura cu caracter partial retrospectiv semnata Angela Pasca. O demonstratie de lumina si bucurie la superlativ. 40 de lucrari de dimensiuni medii si mari - realizate in ulei pe panza, datand din perioada 1941-2005, reprezentand compozitii si portrete, printre care soprana Vivi Carje, George Radu Serafim, acad. Dan Simionescu, regizorul Cornel Todea, Printesa Lia, scriitorul Dinu Sararu, criticul de arta si redactorul radio Paul Dudea, ne prilejuiesc o speciala intalnire cu paleta unei mari doamne a plasticii romanesti.
Nu lipsesc compozitiile pe teme istorice sau biblice sau ecvestre, care au facut-o cunoscuta in expozitiile din tara si strainatate - inspirate imbinari intre real si fantastic- ''Mironosite'', ''Initiere dacica'', ''Legenda dacica'', ''Lupta'', "Inorogul'' - sau dedicate lui Eminescu, ''Eminescu pretutindeni'', lucrari care se cer citite in complexitatea mesajului transmis. ''Ea traduce miturile - Miorita, Mesterul Manole, Orfeu - intr-o simbolistica mereu surprinzatoare in care energia liniei se insoteste cu tensiunea cromaticii'', comenta criticul Dan Grigorescu in urma cu doua decenii. Angela Pasca surprinde si incanta astazi ochiul privitorului prin aceeasi prospetim