In cursul investigatiilor noastre, mai multi aradeni ne-au relatat despre faptul ca, in decembrie 1989, maiorul Eugen Badalan, seful de stat major al Diviziei Mecanizate Oradea, l-ar fi demis pe loc pe un ofiter, comandant de unitate, care a refuzat sa execute ordinul de a interveni contra manifestantilor.
VASILE SURCEL
In cursul lunii noiembrie 2004, dupa prima serie de dezvaluiri legate de Revolutia din Arad si implicarea maiorului Eeugen Badalan in acele evenimente, am incercat, fara suces, sa-l contactam si pe colonelul in rezerva Aristica Popescu. Fost comandant al UM 01286 din Arad, el era ofiterul despre care am aflata ca, din cauza unor conflicte pe linie de comanda, ar fi fost demis pe loc de seful de stat majot al Diviziei Mecanizate Oradea. La doar cateva zile dupa incercarile noastre, in mod ciudat, oficiosul Armatei, revista Observatorul Militar, a publicat la rubrica "Corespondente" un fax, sosit "la tanc" in redactie, care continea "Precizari" oferite exact de Aristica Popescu. Reamintim ca la sfarsitul lui octombrie 2004 si cu putin timp inaintea publicarii acestor "Precizari" Jurnalul National a cerut demisia de onoare a lui Eugen Badalan, numit de putin timp in functia de sef al Statului Major General.
MAIORUL CU DOI SEFI. Colonelul in rezerva Aristica Popescu isi incepe "Precizarile" transmise oficiosului Armatei prin indicarea situatiei lui militare si a subordonarii sale ierarhice in ultimele saptamani ale lui decembrie â89. "Aveam gradul de maior si toate ordinele in aceasta perioada (16-25.12.1989 - n.r.) le-am primit de la generalul-maior Nicolae Schiopu (fostul comandant al Diviziei 11 Mecanizata "Decebal" - Oradea, caruia ma subordonam direct, iar in perioada 21.12.1989-22.12.1989, de la maiorul Eugen Badalan (fostul sef de stat major al D. 11 Mc.), cand am primit misiunea sa apar cladirea Consiliului M