Principala prioritate a Ministerului Integrarii Europene in aceste zile este redactarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, a declarat, ieri, negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban.
El a subliniat ca "orice greseala care ar aparea in textul Tratatului, orice prevedere care ar putea aduce prejudicii Romaniei pe un anumit termen, nu va mai putea fi reparata dupa semnarea documentului cu UE". Orban a adaugat ca "daca nu reuseam sa incheiem negocierile in 2004, am fi avut mari probleme. Pentru ca, din 2005, intram pe o noua schema de negocieri, mult mai dura".
In alta ordine de idei, noul ministru al Integrarii Europene, Ene Dinga, a adaugat ca Uniunea Europeana nu este interesata de indeplinirea punctuala a angajamentelor luate de Romania, ci ca acestea sa fie ireversibile, cu efecte durabile.
Prioritatea "acuta", a explicat Dinga, se refera la monitorizarea accentuata, pana la semnarea Tratatului de aderare la UE (sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai), a indeplinirii celor 11 conditii suplimentare asumate la capitolele "Concurenta" si "Justitie si Afaceri Interne", avand in vedere ca neindeplinirea acestora poate activa, in caz de risc major, clauza de salvgardare, care ar duce la amanarea cu un an a integrarii.
Redactarea Tratatului de aderare se va face pana la sfarsitul lunii ianuarie.
Dinga: Politicul nu se va mai baga in alegerea proiectelor de cofinantare
In privinta fondurilor europene de preaderare, ministrul a promis ca va creste profesionalismul cu care se analizeaza si se selecteaza proiecte si se va evita imixtiunea politicului in stabilirea eligibilitatii proiectelor. Dinga a marturisit ca reforma fiscala introdusa de la 1 ianuarie 2005 va crea, probabil, pe termen scurt, o problema privind veniturile bugetare, pentru ca impozitele au scazut, dar trebuie gasite modalitati pentru asigurarea cofinanta