Trandafirii, violetele, levantica si menta nu formeaza impreuna doar un buchet extraordinar pentru persoana draga, ci pot fi si un adaos colorat, nou si aromat in desertul favorit.
VERONICA GUZUN
CURCUBEU. Desertul are mai multa viata daca este servit cu flori comestibile Obiceiul de a gati flori este mentionat prima oara intr-un document datand din anul 140 i.Hr. Multe dintre popoare au inglobat florile in arta lor culinara. Orientalii consumau boboci, iar romanii se delectau cu nalbe, trandafiri si viorele. In Vechiul Testament se pomeneste chiar despre papadie ca fiind un aliment amarui.
OCHIOS. Probabil ca va inchipuiti ca din cauza coloritului foarte bogat, florile pot fi folosite doar pentru a orna frumos mancarea. In mod practice, acesta este scopul lor, dar nu numai. De exemplu, florile de fasole sunt dulci, coada soriceluilui are gust de castravete, trandafirii, violetele si levantica dau un gust dulceag salatelor sau deserturilor, galbenelele sunt o alternativa ieftina pentru sofranul scump, desi nu sunt atat de picante. Bucatarii folosesc florile comestibile in salate, in jeleuri, in torturi sau inghetate pentru ca petalele coloreaza deserturile "plictisitoare". Pentru originalitate, se pun flori si in cubuletele de gheata. Cel mai frecvent insa gospodinele confiaza petalele.
ALEGERE. In prezent, in magazine se gasesc flori comestibile de vanzare, chiar si in aceasta perioada a anului. Atentie insa, din cauza folosirii frecvente a pesticidelor alegerea florilor trebuie facuta cu precautie. Se recomanda sa fie achizitionate de la distribuitori care cresc plante special pentru consum. Unele din ele pot cauza dureri de stomac, iar altele pot fi chiar otravitoare. Pentru a alege corect florile ele trebuie sa arate intr-un anume fel: sa fie proaspete, deschise, sa arate bine. De obicei, doar petalele sunt comestibile.