Banca Nationala a Romaniei se asteapta, in acest an, ca totalul investitiilor straine directe sa se situeze intre 2,3 si trei miliarde de euro, dupa ce anul trecut marile privatizari au ridicat indicatorul la circa trei miliarde de euro, a declarat, marti, la Viena, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. "Pornind de la datele de anul trecut, apreciem ca limita inferioara a investitiilor straine directe se va situa la 2,3 miliarde euro", a spus Popa in fata investitorilor prezenti la panelul "Romania Investment Grade" gazduit de Banca Comerciala Romana in cadrul Conferintei pentru Europa Centrala si de Est organizata
la Viena de revista britanica Euromoney.
Vanzarea Petrom, jumatate din investitiile de anul trecut
Popa a aratat ca sumele aduse anul trecut ca investitii directe au fost sustinute in buna parte de marile privatizari, din care cea mai importanta a fost vanzarea Petrom catre compania austriaca OMV.
Preluarea pachetului majoritar de la Petrom a adus in Romania in jur de 1,5 miliarde de euro.
Dijmarescu: Este momentul sa investiti in Romania
In cadrul dezbaterii, viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a sfatuit investitorii sa nu se ingrijoreze de nivelul ridicat al deficitului de cont curent, pe care l-a estimat la 6,2% din PIB in 2004. Dijmarescu si-a explicat optimismul prin faptul ca totalul portofoliului de investitii straine (investitii directe, de portofoliu si fonduri speculative) s-a ridicat anul trecut la 6,9% din PIB.
"Acum este momentul sa veniti in Romania. Datele din 2004 arata ca economia romaneasca are o crestere rapida, iar ca investitii straine si comert Romania reprezinta doua treimi din piata Europei de Sud -Est", a mai spus Dijmarescu.
Fitch Ratings prevede probleme cu deficitul de cont curent
Pe de alta parte insa, Nick Eisinger, director la agentia internationala de ra