Difuzarea in orase din Transilvania a documentarului ungar ?Trianon?, pelicula retrasa de la difuzare de catre Consiliul National al Audiovizualului din Ungaria, a stirnit reactii virulente din partea autoritatilor din Romania. La Cluj, prefectul Mihail Hardau a protestat ieri public fata de difuzarea documentarului care
Autoritatile considera ilegala proiectarea documentarului regizat de Koltay Gabor
Legea cinematografiei se refera insa la productii difuzate in cinematografe
Difuzarea in orase din Transilvania a documentarului ungar ?Trianon?, pelicula retrasa de la difuzare de catre Consiliul National al Audiovizualului din Ungaria, a stirnit reactii virulente din partea autoritatilor din Romania. La Cluj, prefectul Mihail Hardau a protestat ieri public fata de difuzarea documentarului care, sustine el fara sa-l fi vizionat, ?militeaza pentru reintregirea Ungariei Mari?. Prefectul a cerut institutiilor abilitate sa se autosesizeze si sa investigheze manifestatia.
?Atit timp cit in Ungaria (...) o astfel de pelicula nu este acceptata spre difuzare publica si a nascut controverse, cu atit mai mult in Romania, cunoscuta fiind interpretarea, difuzarea ar trebui sa fie atent observata. Din acest motiv, este necesar ca organele abilitate (...) sa se autosesizeze?, se arata in comunicatul semnat de prefectul Mihail Hardau.
Mai mult, acesta considera ca vizionarea filmului de catre ?reprezentanti ai UDMR, membri ai Consiliului Judetean Cluj si ai Consiliului Local Cluj-Napoca? este ?o atitudine lipsita de eleganta politica, in contextul procesului de asezare politica guvernamentala?.
?Nu stiu ce are eleganta cu arta?
?Documentarul prezinta momentul istoric al semnarii Tratatului de la Trianon si urmarile pe care acest act le-a avut asupra maghiarilor, in situatia in care Ungaria a fost redusa la o treime. De altfe