In incercarea de a combate mai eficient evaziunea fiscala, actualul executiv intentioneaza sa oblige fiecare cetatean sa depuna, alaturi de declaratia de venit, o declaratie de avere.
Temandu-se de faptul ca nici relaxarea fiscala, efectuata prin introducerea cotei unice de impozitare si micsorarea impozitului pe venit, nici legiferarea asimilarii evaziunii fiscale in domeniul criminalitatii financiare nu vor determina economia gri sa iasa la suprafata, noul guvern analizeaza posibilitatea introducerii unui "moment zero" al declararii averilor de catre fiecare cetatean, dupa care declaratiile de venit vor deveni principalul element de urmarire a taxelor si impozitelor ce trebuie platite de fiecare agent economic si persoana fizica.
Anuntul a fost facut ieri de vicepremierul Adriean Videanu, care a adaugat ca respectivele declaratii de avere ar urma sa fie depuse la organul fiscal, fara a fi facute publice, iar eventualele verificari se vor face prin sondaj.
"Din momentul depunerii declaratiei de avere, in fiecare an se va face declaratia de venit, iar organul fiscal va avea la ce sa se raporteze la un moment dat, cand vrea sa faca o evaluare prin sondaj, comparand declaratia de avere cu declaratiile de venit din ultimii cinci ani.
L-a prins - l-a taxat; si-a platit in mod corect obligatiile fata de bugetul statului, este un cetatean onorabil", a explicat Videanu.
In opinia acestuia, "zona de evaziune fiscala se regaseste, de regula, in avere". Ceea ce ramane inca neclar, chiar si pentru unii dintre partenerii sai de guvernare, este aplicarea universala a unei asemenea prevederi sau numai de la un anumit nivel al averilor.
In plus, este foarte important de stiut care ar fi institutia care ar efectua controalele, daca ea va fi subordonata ministerului finantelor, caz in care ar putea fi suspectata de influente politice. Importante