REPORTAJ DIN FLOARE IN FLOARE - Targul ii stia pe barbatii din neamul Bellu drept "iubareti" Conacul Bellu este emblema locurilor pe care le mangaie cu umbra zidurilor sale. Locul in care s-au nascut si au crescut, rand pe rand, generatiile unui neam e invaluit astazi intr-o tristete coplesitoare. Plina de forta si de mister.
NINA MARCU
EMBLEMA. Daca ai trecut prin orasul prahovean Urlati si n-ai fost, din nestiinta sau din lipsa de timp, sa vezi Conacul Bellu inseamna ca ai trecut degeaba pe acolo Conacul este, in realitate, un complex de cladiri din care acum nu se mai pastreaza decat cladirea mica - palatul, bucataria si biserica au fost distruse de timp si nepasare ori de bombardament - , care a apartinut familiei Bellu.
BELLU SAU GRIGORESCU? Cele mai multe dintre informatii s-au pastrat la Alexandru Bellu. Acesta, bun prieten cu Nicolae Grigorescu, avea trei mari pasiuni: colectiona obiecte de arta, fotografia chipuri de taranci si iubea cu patima femeile. Toti barbatii din neamul Bellu erau unii "iubareti" si toti au avut copii din flori. Aventurile lor au fost de notorietate in zona. Dar "ei nu-si bateau joc de fete - taranci, de cele mai multe ori, la origini - , ci le dadeau la carte, le cizelau, le gaseau apoi barbati, le inzestrau si le faceau un rost". Alexandru, om rafinat, cu bun-gust, desavarsit, a strans de peste tot din lume portelanuri, tablouri, argintarie, obiecte de mobilier. Toate sunt deosebite si au o valoare inestimabila. Unele dintre acestea provin din secolele al II-lea si al III-lea. Alexandru mai avea si o colectie de carte rara, adunata, de asemenea, de peste tot din calatoriile sale. In ce priveste arta fotografiei, la o expozitie, el a primit de la statul francez Legiunea de Onoare si a fost mentionat in Enciclopedia de Fotografie.
In toate fotografiile sale, Alexandru prezinta femeia taranc