"Bani gratis" pentru reciclarea deseurilor. Paradoxal, nimeni nu se agita sa-i contracteze, desi pana la epuizarea termenului-limita de depunere a dosarelor au mai ramas circa doua saptamani. ELENA STAN
ECOLOGIC. Muntii de deseuri din Romania pot fi reciclati din finantari nerambursabile Firmele din zona de Dezvoltare Regionala Centru nu au depus nici un dosar pentru a avea acces la fondurile nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana. Termenul-limita de depunere a dosarelor este 30 ianuarie 2005, ora 16:00.
Conform Programului PHARE 2003 Coeziune Economica si Sociala - Schema de Investitii Mici de Gestionare a Deseurilor - , Romania poate beneficia de fonduri nerambursabile. Suma indicativa global disponibila este de 5,33 milioane de euro. Din aceasta suma, 4 milioane de euro provin din fonduri PHARE, iar 1,33 milioane reprezinta cofinantare de la bugetul de stat. Sprijinul financiar pentru proiecte se va incadra intre 300.000 si 1.000.000 de euro pe proiect.
Finantarea nerambursabila nu poate depasi 90% din valoarea totala a costurilor eligibile ale proiectului. Fiecare beneficiar trebuie sa contribuie cu un aport propriu de cel putin 10%, in numerar, din bugetul proiectului. Contributia in natura nu este considerata ca fiind cost eligibil.
ASISTENTA. Acest proiect ofera autoritatilor publice locale responsabile cu gestionarea deseurilor asistenta tehnica si financiara. Astfel, activitatile proiectului vor consta in: constructia de statii de pretratare biomecanica a deseurilor menajere, constructia unor platforme de compostare, dezvoltarea reabilitarea sistemelor de salubrizare din localitatile care nu dispun inca de un sistem de salubrizare, crearea unei infrastructuri de colectare, utilizarea unor spatii temporare de depozitare etc., inclusiv colectarea selectiva.
Proiectul se adreseaza regiunilor care au elabor