“Au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile noastre”, a rezumat Nastase rezultatul discutiilor cu sefii de organizatii. Cei care au venit sa ceara ca la conducerea partidului sa nu mai fie nici Iliescu, nici Nastase, ca sanctiune pentru esecul din alegeri, au plecat cu concluzia ca de fapt “cei doi trebuie sa lucreze impreuna pentru viitorul partidului”.
Seful PSD a tinut, inclusiv prin intermediul presei, sa le transmita rebelilor reformatori ca “nu trebuie sa intre intr-o zona de autoflagelare publica” legat de pierderea alegerilor, mai ales ca vina apartine si organizatiilor judetene care se fac vinovate de “delasare” dupa alegerile parlamentare.
Ca urmare, din toate planurile de reforma ale filialelor a mai ramas doar ideea unei Delegatii Permanente mai reduse numeric si crearea unor grupuri de reactie rapida care vor monitoriza activitatea guvernamentala. PSD nu se va mai razboi public, concentrindu-se pe lupta cu Puterea, intrucit “tinta noastra este guvernul Tariceanu, tinta este Basescu”, dupa cum a explicat Nastase.
Iliescu, presedinte fondator, dar nu de decor
La urmatorul Birou Executiv se va dizolva Biroul de Coordonare, actuala structura de conducere. Totodata, va disparea si functia de presedinte executiv, detinuta de Octav Cozminca. Se va alege o noua Delegatie Permanenta, compusa din presedinte (Adrian Nastase), presedinte fondator (Ion Iliescu), secretar general si citiva vicepresedinti.
Aceasta Delegatie Permanenta temporara va pregati Congresul si modificarea Statutului. Prin Statut se va consacra functia de presedinte fondator pentru Ion Iliescu. Tot prin statut, acestuia i se vor acorda anumite atributii.
Desi intre Iliescu si Nastase lucrurile s-au clarificat, in saptaminile urmatoare se vor inteti jocurile de culise pentru a accede in Delegatia Permanenta temporara. Miza