Posesorii de autovehicule vor putea achita taxa de drum, incepand de luni, 17 ianuarie, la sase agentii din Bucuresti si 40 de sucursale judetene ale Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), se arata intr-un comunicat al bancii. Pentru eliberarea rovinietei, persoanele fizice trebuie sa prezinte certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului, in original sau copie, in timp ce firmele vor prezenta intr-un tabel centralizator semnat de reprezentantii legali datele de identificare ale tuturor vehiculelor din parcul auto.
Taxa de drum va fi platita in lei la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi din luna anterioara platii.
Potrivit comunicatului, in functie de solicitarile populatiei si de posiblitatile de ordin tehnic ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), CEC va pune la dispozitie pentru cumpararea rovinietei intreaga retea teritoriala de unitati.
Taxa de drum poate fi achitata si la un numar de 168 de benzinarii Petrom, 70 de benzinarii Rompetrol si 70 de statii MOL la care se adauga 314 oficii postale. Rovinieta poate fi platita, de asemenea, si la sectiile de drumuri nationale ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADR). Taxa anuala de drum este 24 de euro pentru autoturismele non-Euro, 21 de euro pentru modelele care respecta normele de poluare Euro I, respectiv 16,8 euro pentru Euro II. In cazul microbuzelor va fi achitata o taxa de 216 euro (non-Euro), 210 euro (Euro I) si 204 euro (Euro II). Posesorii de autocare vor plati 510 euro (non-Euro), 450 de euro (Euro I) si 390 de euro (Euro II). Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone va fi achitata o rovinieta, in functie de emisiile poluante, in valoare de 90 de euro, 78 euro sau 60 de euro.
Taxa de drum pentru autovehiculele cu masa totala maxim