Condamnarea cazului RAFO de catre Graeme Justice, reprezentantul FMI in Romania, a provocat un imens prejudiciu de imagine rafinariei, aceasta intampinand, in consecinta, greutati in derularea contractelor cu partenerii de afaceri, au spus reprezentantii RAFO. Ca urmare a acestei situatii, rafinaria mai avea, ieri, rezerve de titei pentru numai doua zile de functionare, a declarat Marin Anton, consilierul presedintelui societatii britanice Balkan Petroleum, care a preluat controlul RAFO cu 15 luni in urma, in contul unor creante de ordinul zecilor
de milioane de dolari.
Delegatul FMI, amenintat cu acuzatia de practici abuzive
Creditorii RAFO, mai putin Petrom si cei bugetari, au emis, ieri, un protest public impotriva delegatului FMI la Bucuresti, care a considerat ca planul de reorganizare de la RAFO este o incercare de renationalizare a rafinariei si nu respecta acordul cu FMI.
"Graeme Justice s-a amestecat in treaba unei companii private. Mai mult, prin declaratiile sale a favorizat Petromidia, principalul nostru concurent, in dauna intereselor creditorilor RAFO, creditori care au fost de acord cu planul de reorganizare. In plus, planul a fost aprobat si de instanta. Il atentionam pe Justice ca daca nu-si retrage public afirmatiile, vom solicita tragerea sa la raspundere conform statutului pe care il are. Daca nu-si retracteaza declaratiile, vom sesiza forurile internationale sa ia masuri impotriva acestor practici abuzive", a avertizat Teodor Cuzino, avocatul RAFO.
Prejudiciu de imagine de 7.000 de miliarde
Avocatul a adaugat ca prejudiciul creat de afirmatiile lui Justice si ale unor membri ai Guvernului, in frunte cu premierul, au provocat companiei un prejudiciu de profit cuvenit de 7.000 de miliarde de lei.
"Dupa ce aceste declaratii au pus sub semnul intrebarii functionarea RAFO in legalitate, unii par