INCA SCEPTIC - Fostul spion-sef este cu ochii pe serviciile noastre secrete In octombrie 1996, generalul Pacepa dadea publicitatii, simultan in Romania si in SUA, un articol dur despre replierea fostei Securitati romane. Articolul, publicat de cotidianul Ziua si de Lumea libera din New York, este inca o tema de reflectie. De aceea il redam, aproape integral. Intertitlurile apartin redactiei.
ION MIHAI PACEPA
EFICIENT. Din 1972 pana in 1978, in timpul lui Ceausescu (foto), Pacepa a coordonat o unitate speciala de interceptare si ascultare, la care, pentru fiecare operatiune, se dadeau ordine scrise, pentru a se tine evidente stricte ale celor vizati La sfarsitul lunii ianuarie 1990, postul de radio Vocea Americii a transmis de mai multe ori un interviu pe care l-am acordat corespondentului sau la Washington, domnul Dorin Tudoran. In acel interviu am sugerat noului conducator al Romaniei, Ion Iliescu, sa dizolve Securitatea si sa transforme centrele ei pentru interceptarea in masa a telefoanelor si a corespondentei postale in muzee ale libertatii. Muzee ca Dachau si Auschwitz, create ca sa dea lumii garantia ca hidosiile trecutului nu se vor repeta. Cateva zile mai tarziu, apelul meu a fost publicat in reputatul ziar american The Wall Street Journal si a fost apoi reluat de ministrul de Externe american, domnul James Baker, care a informat Bucurestiul, pe canale diplomatice, ca SUA ii vor reacorda clauza natiunii celei mai favorizate numai daca aceste odioase instrumente ale Securitatii vor fi abolite.
DEZAMAGIRE. Din nefericire, domnul Iliescu cunostea atunci doar sistemul de guvernare sovietic si nu a putut concepe o Romanie care sa nu aiba o politie politica capabila sa intercepteze in masa telefoanele, discutiile din locuinte si corespondenta postala a populatiei. De aceea, Guvernul domnului Iliescu a pretins public ca a desfiin