- Cele mai importante masuri ale Cabinetului dv. au fost luate in urma declaratiilor presedintelui Traian Basescu. Pana cand va mai conduce Traian Basescu acest guvern?
- Poate ca e o senzatie care s-a creat, insa guvernul a luat foarte rapid, a doua zi dupa instalare, fara sa astepte ca cineva sa-l traga de maneca, masurile la care noi ne-am angajat prin programul de guvernare.
Ma refer la reforma fiscala, care era anuntata de foarte multa vreme si era imperios necesar ca ea sa fie adoptata, la finele anului trecut, cu maxima celeritate, tocmai pentru ca aplicabilitatea era de la 1 ianuarie 2005.
De asemenea, cealalta masura importanta, referitoare la recalcularea pensiilor, nu este nici ea o noutate, a constituit una din temele de campanie majore ale Aliantei si sigur ca vrem sa ne tinem angajamentele fata de electoratul care ne-a votat.
Cred ca presedintele Traian Basescu nu a facut altceva decat, in ocaziile publice pe care le-a avut, sa reafirme angajamentele pe care noi ni le-am luat impreuna, el in calitate de candidat la Presedintie, eu in calitate de viitor prim-ministru, la acea data. Nu as putea considera nicidecum ca Traian Basescu se amesteca in treburile guvernului.
Intre institutia prezidentiala si guvern exista o buna colaborare, iar institutia prezidentiala are dreptul sa se intereseze de modul in care anumite angajamente politice sunt realizate. Este firesc si normal ca Traian Basescu, in calitate de presedinte ales cu maxima legitimitate, sa aiba un punct de vedere pe toate aceste subiecte.
- Nu va deranjeaza imaginea de presedinte-premier a lui Traian Basescu?
- Nu ma deranjeaza, pentru ca eu cred ca lucrurile se vor lamuri. Presedintele este presedinte, guvernul are alte obligatii si insarcinari, dar problemele de interes social-national si economic pot sa fie si abordate de presedin