Golul lasat in Bucuresti de plecarea lui Traian Basescu la Cotroceni se simte. Daca PNL isi desemneaza, saptamanal si deranjant, acelasi candidat la fotoliul de primar general, pentru PSD si chiar pentru PD e greu sa gaseasca omul care l-ar putea inlocui pe cel care a condus razboinic Capitala.
Dupa lupta de gherila permanenta dusa de Basescu, interimarul Razvan Murgeanu a reusit sa coaguleze energiile consiliului municipal, obtinand zeci de hotarari cu unanimitate de voturi, inclusiv ale PSD. Totusi, atributiile sale actuale insumeaza activitatile pe care le avea ca viceprimar, dar si pe cele ale functiei de primar general.
In acest timp, cladiri-tumori continua sa rasara peste putinul spatiu verde ramas, strivind imprejurimile linistite cu enormitatea lor, periferia ramane pe ultimul plan, traficul si poluarea sunt tot mai ucigatoare, viata bucurestenilor isi reia culoarea gri dinaintea alegerilor. Bugetul orasului, de 13.
100 de miliarde de lei, continua sa fie la indemana vechilor mamuti: primaria plateste studii si lucrari, pentru ca Apa Nova mentine canalizarea la nivelul anilor '80, astfel incat, la orice ploaie, strazile Bucurestiului devin canale venetiene.
RADET ramane stat in stat, gaura neagra a bugetului, nerestructurata si rezistenta la eficientizare, iar RATB, cu bugetul sau de mii de miliarde de lei anual, este vaca de muls a clientelei politice, asa cum spunea candva Basescu; numai ca acum este o alta majoritate politica si o noua conducere a regiei de transport.
La sectoare, oamenii Aliantei reusesc cu greu sa aplice proiectele cu care au castigat alegerile in iunie 2004. La sase luni de la instalare, primarul liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman, a inlocuit doar cativa functionari din posturi esentiale cu oameni de incredere. Pietele arata la fel, strazile si parcurile sunt intretinute