Vice-veritabila bomba, care si-a produs din plin efectele in ultimele zile. Fruntasul PD care, de curand, ocupa a doua functie in Guvern, preconizeaza un sistem prin care fiecare cetatean roman sa fie obligat sa-si declare averea. Teoretic, ar putea fi asa-numitul punct zero al aplicarii unui sistem coerent de incasare a darilor de la populatie.
Si o baza mai realista, care sa permita identificarea de catre autoritati a celor care dobandesc averi incalcand legile statului. Dar, cel putin deocamdata, proiectul lansat de Videanu este la nivel de intentie.
Poate, sau nu, sa fie implementat in Romania? Si, daca da, in cat timp? Si, daca stim si in cat timp, va fi el cu adevarat eficient? Si nu cumva ce castigam pe mere vom da pe pere? In sensul ca vom avea mai multi bani la buget, dar cu pretul diminuarii unor drepturi si anularii unor valori ale democratiei?
Dezbaterea pe care a gazduit-o presa in aceste zile, inclusiv ziarul Ziua, ne demonstreaza ca, in mod cert, Romania nu este pregatita pentru un asemenea moment. Nu exista o infrastructura adecvata a administratiei financiare. Nu exista un sistem informatic corespunzator. Si nici posibilitatea de a organiza bazele de date. Si nici conditiile pentru a le secretiza.
Lipseste potentialul minim care sa permita investigatii de o asemenea amploare, incat administratiile financiare sa-i poata identifica pe cei care si-au falsificat declaratiile de avere. Si, fiindca nimeni nu s-a gandit pana acum ce anume va trebui declarat si cum, chiar si intrebarile pe care si le pun cetatenii privitor la acest aspect creeaza un stres.
Care, probabil, nu va fi de bun augur pentru initiatorul acestei idei.
Eu voi fi mai transant. Si voi face urmatoarea afirmatie: atunci cand ne referim la o masura de o asemenea importanta, care influenteaza viata fiecarui om si cand ce