Bugetul este rezultanta unei serii de activitati pe care o organizatie trebuie sa le dezvolte pentru a atinge in mod eficient rezultatele scontate. Constructia bugetara este foarte importanta pentru eficienta proiectului.
In conditiile economiei de piata, criteriul cu care se masoara performanta unei organizatii este eficienta, adica obtinerea rezultatelor propuse cu minimum de costuri.
Fara constructia unui buget, un proiect se poate transforma intr-un sac fara fund, in care nimeni nu mai stie cati bani s-au bagat si cand se va atinge rezultatul scontat.
Odata identificat proiectul de afaceri, in urma analizei problemelor existente intr-o organizatie sau intr-un mediu economic si a consultarii factorilor interesati de rezolvarea acestor probleme (stakeholders), trebuie stabilite si formulate clar obiectivele generale si specifice ale proiectului.
Mai trebuie stabilite, de asemenea, si strategiile care vor fi urmate pentru atingerea acestor obiective. „Aceste strategii presupun dezvoltarea unor activitati care sa duca la anumite rezultate, iar pentru realizarea activitatilor sunt necesare resurse financiare, materiale, umane, informationale.
Aici intervine bugetul, care nu face altceva decat sa aloce intr-un mod cat se poate de eficient aceste resurse, astfel incat sa poata fi obtinute rezultatele“, ne-a declarat Costin Octavian Sorici, Senior Partner in cadrul Project Management Solution Srl, firma de consultanta in afaceri.
Deci bugetul trebuie sa aiba in vedere toate resursele necesare pentru realizarea activitatilor proiectului. Aceste resurse se transforma efectiv in costuri, pe de o parte si surse de finantare a acestor costuri, pe de alta parte.
Resursele trebuie sa devina prioritare pe categorii de la cele mai importante - fara de care realizarea proiectului ar fi imposibila