La finele reuniunii cu liderii judeteni ai PSD, Adrian Nastase a declarat drept principala concluzie a celor noua ore de interventii nevoia de unitate a formatiunii pana mai ieri la conducerea statului. Afirmatia domniei-sale a fost confirmata de declaratiile facute presei de catre participanti.
Chiar si cei veniti la Bucuresti cu gandul de a propune aruncarea partidului in aer s-au marturisit adepti convinsi ai unitatii. Asadar, cel putin deocamdata, PSD nu se va sparge in bucati. Bucata Iliescu si bucata Nastase. Si, eventual, bucatica Mitrea. Pe unii, asta i-a dezamagit. Pe altii, i-a surprins. Si unii, si altii sunt intr-o tragica eroare.
Cei dezamagiti, deoarece asta ar insemna substituirea judecatii rece, de gheata in abordarea partidelor actuale, cu tresarirea sentimentala, ca sa nu-i spun hormonala. Partidele si politicienii trebuie sa fie insa pentru analist asemenea ramelor pentru zoolog. Le cercetezi fara a avea nici cea mai mica reactie la zeama care ti se lipeste de degete.
Cei surprinsi, deoarece demonstreaza ca nu cunosc legile minime dupa care functioneaza politica nu numai in Romania, dar si aiurea. Partidele se ghideaza dupa interese. Daca acestea cer fie si macar imaginea de unitate, orice cearta interna e inabusita din stadiul de samanta.
Sa ne amintim ca PNL, un partid mult mai agitat interior decat PSD, s-a straduit sa fie unit in tot anul 2004, desi grupurile si grupuletele abia asteptau sa se ia de beregata. Asta, deoarece era un interes acut sa se pastreze unitatea. Sau macar imaginea de unitate. Legii interesului i s-ar supune si PSD.
Ori, la ora actuala, pentru liderii formatiunii, interesul fundamental, vital chiar, e ca presa, noua putere, romanii sa perceapa o unitate de monolit.
S-a facut mare caz de afirmatia lui Adrian Nastase ca unii lideri judeteni au venit cu ideile l