Anul a inceput bine. Reforma fiscala echivaleaza cu o deschidere larga a ferestrelor in economie. Ca sa intre mai mult aer. Si mai mult soare.
Dar inaintarea rapida, de care Romania are nevoie, nu va fi posibila daca nu vor fi pornite motoarele care sa multiplice performantele. In toate sferele economiei romanesti. Numai asa Guvernul va castiga partida.
Cum se poate ajunge la multiplicarea performantelor? Un manager de succes, dintr-o mare companie europeana, dupa ce a inmultit spectaculos numarul produselor performante, a fost intrebat cum a procedat. A raspuns: "Simplu! Am taiat toti arborii dupa care obisnuiau sa se ascunda cei care nu voiau sa-si asume raspunderi. Acum fiecare stie ce are de facut si... raspunde!".
La noi, lectia asta nu a fost inca invatata. Asa ca reusim cu greu sa punem cap la cap doua valori. Capitalul, atat cat avem. Si munca eficienta, nu doar cata avem, ci cata am putea sa avem daca am pune in miscare toate motoarele producatoare de performanta.
Poate ca termenul de comparatie cel mai potrivit pentru reforma care sa ne scoata din starea actuala, cu performante economice restranse, ce ar putea fi numarate pe degete, pentru a ne plasa pe o alta treapta, superioara, este constructia unei case.
Timpul in care se ridica o casa nu numai ca are cateva etape ce se inscriu intr-o anumita succesiune, dar se supune si unei logici care nu poate fi incalcata. Cat priveste succesiunea etapelor, este limpede ca nu poate fi rasturnata pe baza unor considerente subiective. Pentru ca nici unei constructii normale nu i se va face mai intai acoperisul, pentru ca apoi sa i se toarne temelia.
Fara indoiala ca e de luat in seama si problema raportului timp-logica. Blaga observase ca fiecare timp are logica sa, prin care se deosebeste de alte timpuri. Tocmai din aceasta cauza, o casa construit