Activul net al fondurilor mutuale a atins, la finele anului 2004, un total de 4.643,9 miliarde lei (114,6 milioane euro), in crestere de aproape patru ori, in timp ce numarul investitorilor a urcat cu doar 7%, reiese din datele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Potrivit datelor UNOPC, la sfarsitul anului trecut, pe piata interna activau 19 fonduri mutuale, gestionate de 11 societati de administrare a investitiilor (SAI).
"Finalul anului 2004 gaseste industria fondurilor mult mai bine structurata si pregatita sa faca fata provocarilor pe care evolutia dobanzilor la depozitele bancare, aprecierea leului fata de euro si liberalizarea contului de capital le aduc in fata administratorilor de fonduri in anul 2005", se arata in comunicatul UNOPC.
Raportat la rata inflatiei, care a coborat la 9,3% in 2004, toate fondurile mutuale au consemnat cresteri peste indicele preturilor de consum. Performantele fondurilor mutuale in 2004 s-au datorat, in principal, cresterii pietei bursiere si dobanzilor practicate de banci si Ministerul Finantelor Publice la certificatele de trezorerie. Cu cresteri de peste 40%, cele mai performante fonduri in 2004 au fost cele care si-au plasat cea mai mare parte a activelor in actiuni cotate pe piata de capital.
In categoria "Fonduri de actiuni" intra Napoca, Intercapital, Omninvest, KD Maximus si Fondul Oportunitati Nationale (FON), ponderea actiunilor cotate situandu-se intre 40 si 60% din totalul activului, la care se adauga certificatele de trezorerie (15-30%) si depozitele bancare (10-30%).
Cresteri superioare ratei inflatiei, intre 15 si 40%, au raportat si organismele de plasament colectiv din categoria "Fonduri diversificate", ale caror plasamente au vizat atat instrumentele cu venit fix (titluri de stat, depozite, obligatiuni), cat si actiunile, abordand o strategie echilibrata, p