Leii cu doua viteze. Asta urmeaza sa apara in buzunarele romanilor din data de 1 iulie 2005. Un leu cu "o coama" de euro, alaturi de cel pe care il stim, mai slabanog. De la data mai sus mentionata moneda nationala a Romaniei, leul, va pierde patru zerouri.
Ca noutate in istoria monedei nationale, imaginile de pe noii bani nu vor fi realizati de artisti plastici, ci de angajati ai Bancii Nationale, pe calculator. De la 1 martie 2005 preturile si tarifele la bunuri si servicii vor fi afisate atat in moneda veche, cat si in moneda noua.
Sumele prevazute in contractele furnizorilor de utilitati aflate in derulare la data de 1 martie 2005 si facturile privind plata utilitatilor vor fi notificate partilor atat in moneda veche, cat si in moneda noua. Acesta va fi insa doar antrenamentul, pentru ca noua moneda va intra efectiv pe piata la 1 iulie 2005, circuland in paralel cu moneda veche.
Afisarea preturilor se va face obligatoriu in ambele variante pana la data de 30 iunie 2006. La 31 decembrie 2006 banii vechi vor fi retrasi definitiv de pe piata. Pentru cei care din anumite motive au ramas cu bani vechi in casa, preschimbarea se va mai putea face pana la data de 31 decembrie 2009, doar la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei.
"Daca inainte de 1850 pe teritoriul nostru circulau mai multe monede, toate straine, la 1867 apare moneda nationala sub titulatura "leu", in monede de aur, argint si cupru. in 1880 apar leii de hartie, adica bancnotele cu acoperire in rezerva de aur.
in 1929 se pune in circulatie "leul convertibil", o moneda foarte puternica pe plan international, dar a intervenit in scurt timp criza economica si lucrurile s-au complicat. in 1947 a avut loc prima stabilizare, dar fara efect. A fost nevoie de o a doua stabilizare, in 1952, pentru a rezolva oarecum problemele economice.
in peri