Desi campania de irigatii a inceput cu o luna mai devreme decat in anii anteriori, datorita specificului anului 2004, cu precipitatii abundente, aceasta a fost sistata periodic la cererea producatorilor agricoli si ulterior intrerupta odata cu refacerea rezervei de apa din sol.
In perioadele si in perimetrele in care precipitatiile nu au asigurat optimul de umiditate la momentele critice pentru plante, s-au realizat udari de completare in special in sistemele Basarabi, Mihail Kogalniceanu, Sinoe si Mangalia.
„Echipamentul de udare existent la producatorii agricoli acopera peste 72 mii ha, motiv pentru care una dintre principalele probleme ce trebuie rezolvata in continuare este achizitionarea echipamentelor de udare necesare“, ne-a declarat ing. Gheorghe Iordache, directorul Societatii Nationale Imbunatatiri Funciare SA, sucursala Constanta.
Incepand cu data de 1 octombrie 2004 s-a demarat in toate sistemele de irigatii programul de revizii si reparatii a amenajarilor, o atentie deosebita acordandu-se asigurarii pazei patrimoniului.
In acest sens, exista incheiat un protocol de colaborare cu Posturile de Politie locale din judet, precum si cu SC Electrica SA Dobrogea, filiala Constanta pentru paza in comun a instalatiilor si echipamentelor proprii pe perioada sezonului rece.
Prin infiintarea Asociatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii s-a demarat trecerea in administrarea detinatorilor de terenuri agricole a infrastructurii pentru irigatii, in prezent in judetul Constanta existand in diferite stadii de organizare un numar de 48 asociatii care detin 97.
794 ha, din care un numar de 34 asociatii, cumuland 51.341 ha, au preluat deja exploatarea amenajarilor.
„Este important ca intreaga suprafata amenajata pentru irigatii sa se organizeze in Asociatii ale Utilizatorilor de Apa pentru I