ALIMENTATIE ECHILIBRATA Dieteticienii spun ca pentru o viata sanatoasa sunt necesare trei mese zilnic. Pentru o dieta echilibrata, cele trei mese obligatorii trebuie sa contina glucide (zaharuri), lipide (grasimi) si proteine, precum si substante cu rol biocatalitic (enzime, vitamine, macro si microelemente) fara de care sanatatea noastra nu poate fi asigurata. GEORGETA LICSANDRU
Specialistii in nutritie considera ca ideal ar fi ca alimentele consumate de-a lungul unei zile sa fie repartizate in cinci mese. Mesele din prima parte a zilei pot avea o densitate calorica mai mare, aceasta scazand pentru partea a doua a zilei.
Seara, ponderea cantitativa si energetica a alimentelor este foarte importanta, pentru ca ingestia alimentelor cu densitate calorica ridicata in absenta exercitiului fizic duce la obezitate, ceea ce creste riscul aparitiei altor boli (tensiunea arteriala, diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, unele cancere), potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In aceasta parte a zilei, organismul si metabolismele noastre se orienteaza spre depunerea excesului de calorii sub forma de grasimi (anabolism).
Grasimile polinesaturate si cei doi acizi grasi esentiali (3 omega si 6 omega) au rolul de a oferi energie in procesele metabolice, in activitatea fizica si mintala, dar si rol structural de construire a sistemului nervos. Grasimile ar trebui sa constituie pana in 30% din aportul alimentar zilnic, trebuie insa evitate grasimile hidrogenate (margarina). Ar trebui sa consumam uleiuri vegetale (de masline, de soia, de rapita, de floarea-soarelui, de porumb).
Este recomandat ca ratia de proteine sa fie constituita jumatate din proteine de origine animala si jumatate vegetala. Studiile nutritionale recomanda carnea de peste gras, care aduce acizii grasi esentiali indispensabi