Guvern, tara balcanica, angajez economisti. Se cer profesionalism si seriozitate. Asa ar trebui sa arate un anunt la mica publicitate al Guvernului Tariceanu, care, cel putin pentru acest an, se afla in situatia dificila de a nu-si putea indeplini promisiunile din cauza lipsei de specialisti.
Astfel, numai pentru recalcularea pensiilor, Casa Nationala de Pensii are nevoie de 3.100 de persoane cu pregatire profesionala in domeniul economic. Este totusi putin probabil ca actualul executiv sa poata atrage specialisti in conditiile in care, dincolo de salariile mici din sectorul bugetar, este vorba de o slujba pe termen scurt, ce vizeaza numai o durata de cel mult un an. Daca initial ministrul muncii solicitase deplasarea personalului de la Ministerul de Finante care se ocupa cu globalizarea impozitului pe venit, in urma analizarii situatiei, s-a decis angajarea unor oameni noi. Si asta pentru ca, desi s-a introdus cota unica pe venit, personalul de la finante nu poate fi disponibilizat decat anul viitor, in acest an urmand a se ocupa de globalizarea venitului pe 2004. In plus, chiar si in anii viitori, va fi nevoie de acest personal, in conditiile in care, desi s-a introdus cota unica de impozitare pe venit, de scutirea declaratiilor de venit beneficiaza numai salariatii care isi schimba locul de munca. Atat cei ce au profesiuni liberale, cat si persoanele platite pentru drepturi de autor vor trebui sa-si declare veniturile. Nici chiriile nu sunt scutite de acest tratament.
Introducerea declaratiilor de avere pentru toti cetatenii, propunere agreata atat de vicepremierul Adriean Videanu, cat si de premierul Calin Popescu Tariceanu, impune angajarea altor cateva mii de persoane, atat la nivel local, cat si la nivel central, necesare centralizarii acestor date.
In plus, pentru a eficientiza colectarea sumelor la bugetul de stat, institutiile de control f