ISTORIA MEDICINEI Sarpele a fost venerat in fel si chip in toata antichitatea. Incolacit in jurul unui toiag, sarpele a reprezentat emblema medicinei incepand cu anul 800 i.H. Actuala emblema, desi mai noua, are legatura, tot cu sarpele. DANIELA SONTICA
Astfel, sarpele incolacit in jurul oului reprezenta un simbol comun la egipteni, indieni si druizi si facea referire la crearea universului. Crucile budiste din Irlanda au un sarpe incrustat pe ele, iar multe temple hinduse au sculpturi cu ghirlande de serpi. Pentru vechii egipteni, sarpele reprezenta intelepciunea divina, iar cand isi prindea coada cu gura simboliza fertilitatea. Vishnu este infatisat odihnindu-se pe un sarpe incolacit, in timp ce textele mitologice il descriu pe zeul egiptean Seth sub forma unui sarpe. Si francmasoneria, desi se foloseste de simboluri crestine, adora sarpele precum paganii de acum 5.000 de ani.
Legenda Este interesant de stiut de unde vine asocierea intre reptila de care foarte multi oameni se ingrozesc si un domeniu plin de... omenie cum este cel al medicinei. De ce sarpele si nu alt animal mai bland a fost ales ca simbol al vindecarii oamenilor aflam din mitologia vechii civilizatii greco-romane.
Legenda spune ca arta vindecarii oamenilor a fost descoperita de catre Apollo, zeul Soarelui si al luminii, al carui fiu era Esculap (Aesclepius), zeul medicinei. Centaurul Chiron l-a initiat pe acesta in tainele vindecarii prin intrebuintarea de plante medicinale.
Tot legenda spune ca Esculap a omorat intr-o zi un sarpe, dar un alt sarpe, folosind anumite plante vindecatoare, a reusit sa aduca la viata sarpele omorat de zeu. De atunci Esculap a folosit si el acele plante in tratarea bolilor. Aesclepius insa nu s-a multumit doar sa vindece oamenii de boli, ci a inceput sa invieze mortii, spune legenda. Si-a atras astfel mania lui Zeus, care l-a omo