SANATATEA CUPLULUI Aducerea pe lume a unei vieti ramane invaluita de mister si magie in ciuda progreselor pe care medicina le-a inregistrat de-a lungul timpului. Femeia insarcinata fascineaza, iar familia care asteapta un copil traieste clipe de fericire si de implinire. STELUTA INDREI
Aparitia unui copil inseamna in acelasi timp si renuntarea partenerilor de a se ocupa de ei insisi. Apar noi responsabilitati in viata de cuplu, poate chiar cele mai importante, pentru ca noul membru al familiei are nevoie de toata dragostea si atentia parintilor, iar o buna parte din timpul lor trebuie sa fie dedicata bebelusului.
Profesor doctor Dimitrie Nanu, seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie de la Spitalul Caritas din Bucuresti, este de parere ca, "in cazul in care sarcina este dorita, ea va avea un efect pozitiv in cadrul cuplului respectiv. Astfel, un copil duce la implinirea cuplului, avand un efect de consolidare a relatiei celor doi parteneri, de armonizare in intregul ei".
Cele noua luni de sarcina reprezinta o perioada delicata atat pentru barbat, cat mai ales pentru viitoarea mama. Deseori, tanara mama nu are incredere in ea, iar viitorul tata trebuie sa o sustina, sa comunice cu ea si sa ii explice ca nu trebuie sa ii fie teama ca nu va sti cum sa se descurce cu acea fiinta fragila care depinde de ea. El va fi alaturi de ea, iar, in plus, instinctul matern ii va dicta cum sa isi legene pruncul, cum sa il hraneasca, cum sa il alinte, cum sa il tina in brate.
Mai dificil este in cazul cuplurilor unde sarcina nu este dorita. "Daca ambii parteneri nu doresc sarcina, ea se va sfarsi aproape intotdeauna cu un avort sau un abandon in maternitate", semnaleaza prof. dr. Dimitrie Nanu. Problemele apar, in general, cand doar unul dintre cei doi isi doreste copilul, iar celalalt il respinge categoric. "In astfel de situatii, cel mai frecvent a