Doua zile iau trebuit Bancii Nationale pentru a se hotari cum sa calibreze primele masuri de politica monetara la inceput de an: reducerea ratei dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 16,5%, combinata cu scaderea de la 30% la 25% a nivelului ratei dobanzii la facilitatea de creditare (rata lombard), si nu in ultimul rand diminuarea ratei dobanzii bonificate la rezervele minime obligatorii in lei constituite de bancile comerciale la BNR, de la 6% la 4%.
Deciziile Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei s-au bazat pe analiza evolutiilor recente ale ansamblului indicatorilor economici si perspectivele acestora pentru anul 2005.
Potrivit unui comunicat al bancii centrale, in sedinta din 14-15 ianuarie 2005, proiectia pe termen scurt a ratei inflatiei "a fost reconfigurata, aceasta ingloband si efectele modificarii unor ipoteze privind ajustarea preturilor administrate, evolutia cursului de schimb al leului si cresterea veniturilor disponibile ca urmare a modificarii cotelor de impozitare".
BNR nu explica in ce consta "reconfigurarea", multumindu-se sa mentioneze ca aceasta a pornit de la temperarea ritmului de crestere a preturilor de consum in ultimele doua luni din 2004, asa incat rata anuala a inflatiei a coborat in decembrie la nivelul de 9,3% si s-a incadrat astfel intr-o marja de variatie "acceptabila" fata de obiectivul asumat (9%).
"Accelerarea din ultimele luni a dezinflatiei a permis Consiliului de administratie al BNR sa decida reducerea ratei dobanzii de interventie (n.r platita la depozitele atrase pe o luna de la bancile comerciale ) cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 16,5%", se spune in comunicatul bancii centrale.
In ultimele 12 luni, rata dobanzii de interventie s-a redus cu 4,75 puncte procentuale, fata de o scadere cu 4,80 puncte p