Paine fara drojdie.
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 cani faina integrala amestecata cu praf de copt (1 lingurita), 2 cani faina obisnuita cu praf de copt (1 lingurita), 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 2-3 cani zer.
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 190gr. si se unge o tava cu unt sau margarina topita. Se pune faina impreuna cu bicarbonatul intr-un castron mare, se adauga zerul si se framanta un aluat moale (cantitatea exacta de zer depinde de consistenta fainii).
Se aseaza aluatul pe planseta infainata, se framanta pana ce e suficient de moale si se intinde in forma unui cerc cu diametrul de 20 cm. Se pune in tava unsa, se cresteaza la mijloc in forma de cruce (adanca de 1/2 cm) cu un cutit infainat, se umezeste cu apa (cu ajutorul unei pensule) si se presara peste el putina faina. Se da painea la cuptor si se coace 20-30 de minute (cand este gata, suna a gol atunci cand o loviti cu pumnul).
Atentie: aceasta paine se face fara drojdie. Zerul si bicarbonatul de sodiu o ajuta sa creasca si ii dau gustul si consistenta. Daca nu gasiti zer, folositi lapte acru, adaugand la o cana cu lapte o lingurita cu zeama de lamaie sau cu otet. Inainte de a o servi, lasati painea sa se odihneasca 15 minute.
Irish stew
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 cotlete de miel, 4 felii pastrama, 1 lingura ulei, 1 kg cartofi taiati felii groase, 3 morcovi taiati stifturi, 3 cepe potrivite, taiate mai mare, 2 cesti zeama concentrata de vita (Knorr+apa), 1 lingurita cimbru tocat (proaspat), patrunjel verde tocat pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se curata cotletele. Se taie pastrama fasii late de 2 cm si se prajeste in uleiul incins, pana ce se rumeneste frumos si devine crocanta. Se scoate din tigaie si se lasa sa se scurga.
Se pun intr-un tuci jumatate din cartofi, morcovi si ceapa, se condimenteaza