Din punctul de vedere al specialistilor in resurse umane, exista niste reguli care nu ar trebui ignorate: tinuta cu care ne prezentam la interviu, atitudinea in timpul interviului, modul cum privesti interlocutorul.
De multe ori exista tendinta de a evita sa privesti interlocutorul in ochi, de a te framanta, de a avea ticuri, ceea ce nu face o impresie buna. Pe durata interviului trebuie sa afisezi siguranta, sa te exprimi clar.
Daca ai fost convocat la un interviu, aceasta inseamna ca atat scrisoarea ta de intentie, cat si CV-ul tau au atras atentia, iar angajatorul considera ca meriti o sansa de a demonstra ca esti omul potrivit pentru postul respectiv.
Se presupune ca ai fost selectat din multi alti candidati si ar trebui sa apreciezi aceasta ocazie care ti se ofera. Exista mai multe tipuri de interviuri la un loc de munca.
Daca are loc un interviu „de unul la unul“, s-a stabilit deja ca solicitantul are abilitatile si studiile necesare pentru locul de munca respectiv. Prin acest tip de interviu, angajatorul doreste sa cunoasca, in plus, daca si in ce masura esti potrivit cu firma si departamentul unde urmeaza sa fii angajat.
Solicitantul care este invitat la un astfel de interviu nu trebuie sa uite ca scopul lui este de a stabili un raport cu cel care ia interviul si de a arata ca el are calificarea necesara de care are nevoie firma respectiva.
Emilia Chiritescu, specialist in resurse umane, ne spune ca aceasta este cea mai des intalnita forma de intervievare si dureaza intre 30 de minute si o ora. Este, de asemenea, si cea mai eficienta si, in plus, ofera confidentialitate. „La firma unde activez, nu efectuam decat interviuri de unul la unul si teste.
Aceasta si pentru ca nu prea oferim mai multe locuri pentru acelasi post“, a mai precizat Emilia Chiritescu. Atmo