Invatamintul universitar se schimba din temelii. Trei ani de facultate, doi ani de masterat. Mai putine specializari in cadrul fiecarei universitati si supliment la diploma de studii. La toate acestea trebuie sa se astepte, din aceasta toamna, viitorii studenti.
Profesorii universitari, decanii si rectorii dezbat modificarile pe care Romania trebuie sa le faca in invatamintul universitar pentru a se alinia la standardele europene. Rectorii mai multor universitati din toata tara s-au intilnit, vineri, la Bucuresti pentru a cadea de acord cu schimbarile ce se impun.
Cert este ca rectorii trebuie sa reduca numarul specializarilor din universitati si sa le elimine pe acelea care nu mai sint cautate pe piata fortei de munca. „La Facultatea de Chimie industriala, din 13 specializari am pastrat doar 7. Toate aceste specializari le vom grupa intr-un nomenclator, pe care trebuie sa-l elaboram cit de curind.
Trebuie sa stabilim pentru fiecare specializare in parte disciplinele ce se vor studia si competentele pe care le vor capata absolventii dupa terminarea fiecarei specializari“, ne-a declarat Ecaterina Andronescu, rector al Universitatii Politehnica Bucuresti.
Supliment la diploma de studii
Numarul anilor de studiu va fi modificat. Dupa 3 ani, studentii din majoritatea facultatilor vor sustine examenul de licenta. Apoi vor urma, timp de doi ani, un masterat sau isi vor putea da doctoratul dupa alti 3 ani de studiu. Exista domenii in care nu se opereaza schimbari, cum sint medicina si arhitectura.
Dupa 3 ani de facultate, tinerii vor primi atit o diploma de licenta, cit si un supliment de diploma elaborat intr-o limba de circulatie internationala. „In acest supliment vor fi trecute competentele pe care le-a capatat studentul, iar pe baza lui se va lua decizia angajarii.
Angajatorii vor vedea cl