SANATATEA BUNICULUI Boala Alzheimer afecteaza aproape 6% dintre persoanele peste 65 de ani, atingand 10% dupa 85 de ani. STELUTA INDREI
Pierderi de memorie, scaderea performantelor intelectuale, uitari frecvente... Aceste momente de ratacire sunt frecvente la varstnici. Ei trebuie sa isi antreneze zilnic creierul pentru a functiona normal.
Neuronii se pierd inca de la nastere si dispar o data pentru totdeauna fara a mai putea fi inlocuiti. Nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte celule, care se regenereaza in permanenta. Dar daca neuronii nu se mai regenereaza, nu trebuie sa intram in panica. Creierul nostru insumeaza la inceputul vietii zeci de miliarde de neuroni. Chiar daca pierdem 100.000 de celule nervoase pe zi, ne mai raman suficiente pentru a avea o activitate cerebrala autonoma pana la 120 de ani. Mai mult decat atat, creierul nostru se modifica in permanenta. Cand anumite conexiuni cerebrale nu mai functioneaza sau dispar, altele incep sa se reconstituie.
Memorie Specialistii recomanda persoanelor care au serioase tulburari de memorie, primul simptom al bolii Alzheimer, sa efectueze un control medical la un geriatru sau neurolog. Mai ales ca anumiti factori pot agrava uitarea sau pierderile de memorie. Astfel, stresul, oboseala, anxietatea, tristetea, anumite medicamente (unele somnifere, tranchilizante, antidepresive, antihistaminice etc.), tulburarile hormonale, carentele de vitamine, hipertensiunea arteriala sunt daunatoare memoriei. Lupta contra imbatranirii presupune si lupta contra degradarii circulatiei la nivelul creierului. Aceasta este legata in mare masura de ateroscleroza (depunere de colesterol pe peretele unei artere). Pentru a preveni aceasta afectiune trebuie sa avem o alimentatie sanatoasa.
Treziti-va neuronii! In majoritatea cazurilor, scaderea performantelor intelectuale inseamna pur