Dacă nu cumva se dau de trei ori peste cap şi se transformă, brusc, in adevăraţi justiţiari, indivizi precum Ioan Amarie vor trebui „ajutaţi“ să renunţe la funcţiile pe care le deţin in prezent.
„Romania se mai poate impiedica in procesul de aderare la Uniunea Europeană de două probleme: corupţia şi nefuncţionarea Justiţiei“, le-a spus Traian Băsescu, acum o săptămină, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.
Prin declaraţii făcute in faţa camerelor de luat vederi sau la intilniri cu magistraţi, procurori şi poliţişti, şeful statului vrea să asigure opinia publică de faptul că n-a uitat promisiunile făcute in campanie: toleranţă zero faţă de corupţie, dreptate şi adevăr.
Foarte frumos! Numai că Traian Băsescu cunoaşte foarte bine distanţa enormă care separă, in acest moment şi in acest domeniu, al Justiţiei, vorbele de fapte.
Degeaba ii trage inainte preşedintele cu protecţia pe care el insuşi o va acorda poliţiştilor şi procurorilor care vor dori să-şi facă treaba şi nu vor putea din cauza presiunilor politice. Nu aşa se ajunge la o adevărată impărţire a dreptăţii in Romania sau la trimiterea in judecată a marilor corupţi.
Oricit credit moral şi putere de muncă ar avea Traian Băsescu, n-o să reuşească, in veci, să rezolve toate problemele celor care vor bate, intr-un fel sau altul, la poarta Cotrocenilor cerind protecţia preşedintelui, fie că vorbim de magistraţi, pensionari, sindicalişti sau de oameni politici.
Romania are nevoie, in primul rind, de instituţii capabile să funcţioneze corect. Iar instituţiile sint conduse de oameni. Concluzia: in instituţiile statului, in toate, dar mai ales in cele atit de hulite şi responsabile pentru starea jalnică in care a ajuns Justiţia din Romania, e nevoie de oameni capabili şi corecţi.
Numai in felul acesta, peste citeva luni, Traian B