BARUL CASEI
VERONICA GUZUN
Cineva a comparat cocteilul cu o orchestra simfonica in care curacao este un clarinet, ginul si whisky-ul sunt tromboane, brandy este vioara, iar votca - violoncel. Se stie ca faraonii amestecau diferite bauturi cu care isi serveau oaspetii.
Prima carte de cocteiluri a fost publicata in sec al XVII-lea in Londra, iar retetele erau foarte complicate. Cam la anul 1800 a fost data definitia cocteilului: un amestec din alcool, zahar, apa si condimente. Nu se stie cum, de ce si cand s-a folosit pentru prima data cuvantul "cocteil".
Acest cuvant, format, in engleza, din "cock" (cocos) si "tail" (coada) semnifica, in toate barurile din lume, acelasi lucru: o bautura amestecata. Se crede ca, in timpul Razboiului Civil din SUA, intr-o carciuma se dadeau petreceri pentru soldatii ambelor tabere. O data acolo s-a facut pentru soldatii francezi un fel de mancare din carne de pui, iar paharele de pe masa au fost decorate cu pene de cocos, frumos colorate. Cu aceasta ocazie francezii au inchinat un pahar in cinstea gazdei si au strigat: "Vive le cocktail!".
COCTEIL DE MIERE SI BANANE Ingrediente: o lingura miere, doua linguri gheata pisata, o banana, 10 linguri suc de ananas, 250 ml lapte.
Preparare: Se amesteca mierea cu laptele. Se pun in mixer gheata, sucul de ananas, banana taiata bucati, laptele amestecat cu miere si se bate pana la omogenizare. Se poate orna cu o felie de ananas sau cu cateva frunzulite de menta. Se serveste intr-un pahar cu picior inalt.
COCTEIL DIN MARTINI SI NECTAR DE PIERSICI
Ingrediente: 50 ml Martini alb, 100 ml gin, 125 ml apa tonica, 125 ml nectar de portocale (sau piersici), gheata, lamaie.
Preparare: Intr-un pahar mare de 400 ml, in prealabil racit, se amesteca bine Martini, apa tonica, nectarul de portocale sa