Cuvintul anumit a fost pronuntat de fostul premier Adrian Nastase de 13 ori in interviul acordat, saptamina trecuta, ziarului „Adevarul“. Dar cariera lui in vocabularul de lemn al partidului succesor a inceput mult mai devreme, cind Ion Iliescu si-a indreptat degetul acuzator catre „o anumita parte a presei“.
Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romane, anumit inseamna fie care a fost hotarit, precizat, fie deosebit, special, aparte, fie unul, oarecare. Cuvintul anumit a fost pronuntat de fostul premier Adrian Nastase de 13 ori in interviul acordat, saptamina trecuta, ziarului „Adevarul“.
Dar cariera lui anumit in vocabularul de lemn al partidului succesor a inceput mult mai devreme, cind Ion Iliescu a vorbit despre „o anumita parte a presei“.
Utilizat cu toate cele trei sensuri principale ale DEX-ului, anumit semnifica in discursul politic al PSD intentia de a evita rostirea cu voce tare si clara, de a ascunde nume si fapte cunoscute doar in cerc inchis. Pentru ca, anonime, acestea pot deveni oarecare, marginale, de eliminat, de neglijat.
Noua limba de lemn nu are rostul de a reinventa realitatea, ca in timpul comunismului, ci de a o oculta. Iar anumit a fost molipsitor, s-a inserat perfid in articolele de presa, in argumentele comentatorilor si analistilor politici, in birfele de pe scara blocului.
Probabil ca daca PSD ar fi ramas la putere, Romania ar fi fost pomenita prin cancelariile occidentale ca „o anumita tara“.
De cele mai multe ori, in discursul PSD, anumit are o conotatie negativa – o anumita parte a presei, anumite grupuri, lideri – si semnifica recunoasterea, implicita, a unor divergente, rivalitati, ostilitati.
Revenind la interviul lui Adrian Nastase, de trei ori a fost mentionat cu sensul deosebit si o data cu sensul hotarit („o anumita majoritate parlamentara“).