Ati evaluat recent performanta economica a Romaniei cu o nota de trecere, pe care o numiti nivel investitional (investment grade), promovind-o in grupul de tari considerate “asezate”. Cit de important este pentru noi ratingul atribuit in noiembrie?
Importanta ratingului “nivel investitional” este dubla: prima este sa scada costul finantarii pentru o entitate, in acest caz guvernul, lucru care ajuta bugetul, reduce datoria si creste posibilitatea accesului la pietele internationale de capital. Un alt motiv pentru care noi credem ca “investment grade” este important e semnalul de incredere in mediul de afaceri pe care il da altor investitori.
El arata imbunatatirea economiei in general si a politicilor economice. Combinatia acestor doi factori noi credem ca este importanta.
A cistigat ceva Romania din acest rating sporit?
Cistigul cel mai important pentru Romania vine din faptul ca facut imbunatatiri, rapide chiar, in reforma. Ceea ce duce in mod necesar la un nivel investitional. Reforma a dus la imbunatatirea deficitului bugetar, la privatizari. Si astea au fost realizari ale tarii care, in final, au avut ca rezultat obtinerea unui rating superior.
Cum ati descrie ratingul Romaniei si care este pasul urmator?
Romania se afla acum pe cea mai joasa treapta a nivelului investitional. Noi avem doua mari categorii: “investment” si “non-investment grade”. La acelasi nivel, triplu B minus (BBB-), se gasesc Bulgaria, Croatia, Kazahstan, Rusia, toate avind caracteristici diferite, dar in mod evident si unele asemanari.
Pasul urmator ar fi ca Romania sa continue pe acest drum corect: mai multe reforme, privatizari. Ca notare, urmatorul nivel ar fi triplu B, apoi plus. Dupa aceea urmeaza categoria economiilor puternice, notata cu triplu A.
In citi ani putem ajunge la A?
Ar putea trece ceva vreme. Dar, daca ne u