A treia saptamana a lunii ianuarie a debutat printr-o apreciere substantiala a monedei nationale, care a castigat 464 lei fata de euro si 318 comparativ cu dolarul.
Ambele monede importante au coborat sub praguri psihologice, euro sub 38.000 lei, iar dolarul sub 29.000 lei, pe fondul unei oferte foarte consistente de devize pe piata valutara, unde aceasta a depasit cererea vinerea trecuta cu peste 17,1 milioane euro, dupa mai multe zile in care importatorii au avut cereri mai consistente.
Cursul mediu al euro a coborat de la 38.143 lei la 37.699 lei, cu mai putin de o suta de lei fata de minimul de 37.560 lei inregistrat in decembrie anul trecut.
Dolarul a scazut, la randul, sau de la 29.077 lei la 28.759 lei, evolutia sa fiind influentata de caderea euro si mai putin de ceea ce se intampla cu paritatea euro/dolar pe pietele internationale. Dupa doua saptamani cu fluctuatii importante ale paritatii pe pietele internationale, in care moneda americana a inregistrat una dintre cele mai importante aprecieri din ultimii ani, ieri raportul dintre cele doua monede s-a stabilizat in jurul valorii de 1,31 dolari.
Maximul atins de euro a fost de 1,3126 dolari, iar minimul de 1,3080 dolari, stabilitatea fiind datorata lipsei unor informatii importante din cele doua economii.
Ramane de vazut ce se va intampla in aceasta dupa-amiaza, cand va fi publicata balanta de capital americana, adica cumpararile nete de titluri de stat americane, principala sursa de reglare a deficitului de cont american. Trebuie retinut faptul ca ieri moneda japoneza a inregistrat cea mai ridicata cotatie a sa fata de cea americana din ultimii cinci ani, urcand pana la 101,68 yeni/dolar.
Pe piata londoneza a aurului, pretul unciei s-a stabilizat in jurul valorii de 423 dolari. A treia saptamana a lunii ianuarie a debutat printr-o apreciere substantiala a monedei nationa