Ilie Serbanescu
Cel mai vulnerabil aspect al unei eventuale introduceri a declaratiilor de avere pentru toti cetatenii tarii – demers propus de vicepremierul Videau si insusit de Guvernul Tariceanu ca parte a unui pachet de masuri vizand combaterea evaziunii fiscale – este ca aceasta introducere ar urma sa marcheze un fel de "moment zero!".
"Nu ne intereseaza cum si-a dobandit averea un cetatean sau altul in ultimii 15 ani", spune dl Videanu, probabil pentru a da asigurari ca nu va fi vorba de o vanzare de vrajitoare si ca legea non-retroactivitatii va fi respectata.
"Declaratia este necesara – continua dl Videanu – pentru ca organul fiscal va avea la ce sa se raporteze, la un moment dat, cand va vrea sa faca o evaluare prin sondaj, comparand declaratia de avere cu declaratiile de venit din ultimii 5 ani.
"Asta, la un moment dat in viitor! Dar daca nu se va scoate nimic pentru stat din averile facute din furt in ultimii 15 ani si daca vinovatii nu vor fi cu nimic pedepsiti, atunci introducerea declaratiilor de avere pentru toti cetatenii tarii, ca "moment zero" pentru a se deschide o noua etapa, mai buna, dar si ca punct din care se face tabula rasa cu trecutul, nu devine de fapt o superba
legitimare a hotilor din ultimii 15 ani?!
Hotii ar urma sa primeasca in acest mod un fel de certificat de recunoastere sociala pentru lucrurile furate, dupa care n-ar mai avea altceva de facut decat sa-si moralizeze (adica sa-si "spele") capitalul si imaginea, devenind buni capitalisti!
Si toate acestea intru sfidarea celor poate peste 80% dintre cetateni care ar fi pusi sa completeze declaratiile de avere absolut degeaba, caci bietii de ei n-au nici avere si nici cum sa faca evaziune fiscala. Sunt saracii Romaniei, cu sau fara patalama oficiala ca sunt saraci.
Intrucat oficial, dupa studiile intocmite de B