Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: In Europa, banca centrala are atributii de supraveghere
"BNR nu are nici un punct de vedere oficial in aceasta problema. Personal, cunosc tari din Europa care au adoptat o astfel de strategie. Anume, aducerea laolalta a tuturor departamentelor de supraveghere a pietei financiare. Dar, si in aceste tari, bancilor centrale le-au ramas atributii de supraveghere".
Gabriela Anghelache, presedintele CNVM: Mai intai, trebuie evaluate efectele
"Supravegherea financiara a fost unificata si in alte tari. O astfel de masura poate fi adoptata si in Romania.
Aceasta trecere trebuie insa sa aiba in vedere efecte benefice. Este foarte important ca o asemenea hotarare sa fie luata dupa identificarea efectelor pe piata.
Si acestea sa reprezinte baza exclusiva a deciziei.
Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta financiara "Baltazar, Bloom si Parvulescu": Ar fi o decizie prematura
"Pentru acest moment, comasarea institutiilor de supraveghere nu este o solutie potrivita.
Ele trebuie sa mai ramana pentru un timp separate din cauza ca cele trei mari piete, bancara, de capital si a asigurarilor, nu se afla la acelasi grad de dezvoltare.
Piata bancara este cu mult deasupra celorlalte doua. Iar, de regula, comasarea nu se face la cel mai inalt nivel, ci la cel incipient. Se pot da exemple de astfel de organisme unitare de supraveghere financiara, cum ar fi FSA din Anglia.
Acolo, insa, exista un echilibru in ce priveste dezvoltarea pietelor financiare. La noi e prematur sa iei o astfel de decizie.
O masura adecvata ar fi doar introducerea unei obligatii legale privind consultarea periodica intre BNR, CSA si CNVM".
Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: "Un astfel de centralism creeaza derapaje"
"Poate fi invocat avantajul centralizarii