Secuii care militeaza de ceva vreme pentru autonomie teritoriala par a nu avea succes nici dincolo de granita. Dupa intalnirea avuta cu seful executivului de la Bucuresti, premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, le-a transmis ca nu va sprijini proiectul ce vizeaza organizarea unui referendum local privind autonomia Tinutului Secuiesc.
In schimb, el a apreciat drept incurajatoare masurile de descentralizare ale autoritatilor romane, masuri ce corespund si exigentelor Uniunii Europene.
Intamplator sau nu, in conditiile in care mai multe evenimente au readus in atentie problema autonomiei teritoriale, Calin Popescu Tariceanu a efectuat prima sa vizita oficiala, in calitate de premier, la Budapesta.
Sustinatorii autonomiei Tinutului Secuiesc s-au trezit cu un raspuns diplomatic din partea omologului ungar al lui Tariceanu, acesta lasand sa se inteleaga ca nu sprijina proiectele care urmaresc autonomia pe criterii etnice.
Numirea unui prefect UDMR in Covasna a generat protestele liderilor PNL-PD din judet, acestia revenind ulterior la sentimente mai putin "patriotice" si retragandu-si demisiile din fruntea filialelor. A urmat apoi "incidentul Trianon", un documentar despre apartenenta Transilvaniei la imperiul ungar, filmul fiind difuzat in mai multe judete din Ardeal, desi nu avea autorizatie.
Un fost deputat UDMR propunea, zilele trecute, modificarea Constitutiei si a legilor privind administratia si partidele politice in vederea autonomiei maghiarilor. In acest context, premierul Calin Popescu Tariceanu a ales Ungaria ca destinatie pentru prima sa vizita oficiala.
Ieri, inainte de intalnirea celor doi sefi de guverne, Consiliul Secuilor din Scaunul Gheorgheni i-a trimis premierului Ferenc Gyurcsany o scrisoare deschisa prin care ii solicita sa discute cu Tariceanu problema organizarii unui referendum loc